luni, 1 octombrie 2012

Exercitii Kegel pentru hemoroizi

In ultimii douazeci de ani, au fost dezvoltate o serie de terapii alternative pentru tratamentul unei palete foarte largi de boli, printre care se afla si boala hemoroidala. Practic, pacientii au inceput sa refuze metodele de tratament clasice, care implicau o administrare permanenta a unor medicamente, precum si interventii chirurgicale dureroase. Astfel, medicii au fost nevoiti sa caute alternative terapeutice. Unde le-au gasit? In vechile practici medicale, pe care medicina clasica a incercat sa le elimine si le-a numit superstitioase. Printre acestea se numara tratamentul cu diverse infuzii de plante cu proprietati antihemoragice, analgezice si antiinflamatoare, dar si exercitii fizice corespunzatoare. In cazul bolii hemoroidale, cele mai utile exercitii fizice, mai ales pentru persoanele supraponderale, care au dificultati de miscare, dar si pentru femeile insarcinate, carora nu li se permit anumite miscari, sunt exercitiile  Kegel.
Pentru cei care au auzit de exercitiile Kegel, introducerea lor in terapia antihemoroidala ar putea parea cel putin ciudata. Motivul pentru aceasta impresie va deveni clar in momentul in care pacientul va cunoaste definitia si utilizare initiala a exercitiilor Kegel. Astfel, cartile de medicina spun ca exercitiile Kegel sunt o serie de miscari repetitive, destinate intaririi muschilor carora li se adreseaza, mai precis muschilor pelvieni. Scopul initial al acestui tip de exercitii era acela de a controla incontinenta urinara a femeilor trecute de perioada menopauzei. Ulterior, s-a demonstrat ca, datorita unui control si a unei tonicitati ridicate a muschilor vaginali si coccidieni, exercitiile Kegel imbunatatesc substantial viata sexuala a femeii in cauza. Dupa ce ele au fost recomandate si barbatilor cu disfunctii erectile, s-a demonstrat ca miscarile respective functioneaza pe orice fel de muschi pelvieni, nu doar pe cei ai femeilor.
In mod evident, trebuie inteles cum s-a ajuns de la ameliorarea problemelor de incontinenta urinara si imbunatatire a vietii sexuale la tratarea hemoroizilor. Pasul este simplu: muschii vaginali sunt legati de muschii perineului, membrana care se gaseste situata intre vagin si anus. Miscarea care provine din zona vaginului se transmite prin muschii perineului catre muschii canalului rectal, care intra, astfel, in aria de actiune a exercitiilor Kegel. O data cu contractarea si relaxarea constanta a muschilor canalului rectal, se imbunatateste circulatia de la nivelul canalului rectal, precum si rezistenta muschilor la agresiuni din exteriorul corpului sau din interiorul corpului.
Exercitiile Kegel sunt foarte populare, deoarece sunt disponibile si recomdate foarte multor clase de pacienti, cum sunt femeile insarcinate, femeile lauze, femeile si barbatii de orice varsta, cu probleme de incontinenta urinara, femeilor insarcinate care sufera de hemoroizi inflamati netratabili, barbatilor cu probleme de prostata, persoanelor care doresc sa isi imbunatateasca viata sexuala si persoanelor a caror slujba implica ridicarea de greutati. Etapele unui exercitiu Kegel reusit sunt:
  • Golirea vezicii urinare: este esentiala, deoarece miscarile efectuate vor implica si muschii aflati in zona tractului urinar inferior. Daca vezica urinara este plina, pacientul va suferi de dureri intense si, in unele cazuri, de incontinenta urinara. De asemenea, golirea vezicii urinare conduce la o relaxare completa a persoanei in cauza, ceea ce este indicat pentru inceperea unor exercitii musculare.
  • Exercitii in pozitia intins pe spate: se recomanda incepatorilor, pentru a evita incordarea muschilor fesieri si a muschilor coapsei. Practic, se incepe cu o incordare a muschilor genitali, incordare care se transmite, incet si in mod voit, catre zona rectala, trecand prin zona perineului. Apoi, exercitiul se reia in sens invers. Se incearca mentinerea starii de incordare completa timp de zece secunde, apoi se relaxeaza intrega musculatura pentru inca zece secunde.
  • Exercitii in pozitia sezut: recomandate mai ales persoanelor care nu sunt sigure ca pot identifica muschii pelvieni. In aceasta pozitie, se pot incorda cu selectivitate muschii vaginali si muschii aflati la baza penisului. De obicei, se prefera ca pacientii sa exerzese in pozitie sezut timp de cateva saptamani, pentru a putea controla in mod voit acesti muschi si apoi sa treaca la exercitii mai dificile.
  • Exercitii in picioare: reprezinta cea mai avansata etapa a exercitiilor Kegel, fiind recomandata doar persoanelor care au efectuat exercitii Kegel in pozitie intins pe spate timp de cateva luni. In picioare, corpul are tendinta de a flexa muschii striati lungi, ai picioarelor si pe cei din zona lombara atunci cand pacientul se incordeaza. Daca acesta stie cum sa activeze flexarea muschilor pelvieni, exercitii Kegel executate din aceasta pozitie sunt cele mai eficiente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu