duminică, 9 septembrie 2012

Leacuri babesti pentru hemoroizi


Boala hemoroidala este o afectiune foarte comuna a sistemului digestiv inferior, afectiune ce a fost mentionata, pentru prima data, acum mai bine de trei milenii, in tratatele de medicina din zona Egiptului. Prin urmare, putem sa spunem ca exista, cu siguranta, o serie de leacuri babesti pentru hemoroizi, dezvoltate si puse la incercare de-a lungul secolelor. Unele dintre ele s-au dovedit a fi doar aparent utile in tratamentul antihemoroidal, pe cand altele au stat la baza formularii unor medicamente impotriva hemoroizilor.
            Printre cele mai cunoscute si folositoare leacuri babesti pentru hemoroizi se numara:
  • Scoarta de stejar: stejarul este un antihemoragic si un cicatrizant faimos in lumea vegetala. De cele mai multe ori, oamenii considera ca principiile active se afla la nivelul frunzelor de stejar, dar adevarul este ca ele se gasesc, in cantitatea cea mai mare, la nivelul scoartei de stejar. Din pacate, pentru a fi cu adevarat utila in tratamentul antihemoroidal, scoarta de stejar trebuie culeasa la un anumit moment in dezvoltarea arborelui: cu doua saptamani inainte de aparitia frunzelor. Daca scoarta este culeasa dupa aparitia frunzelor, ea nu mai prezinta aceiasi cantitate de principii active si nu mai poate ajuta la oprirea sangerii si inchiderea ranilor provocate de inflamarea venelor anorectale. De asemenea, trebuie stiut si ca scoarta de stejar se utilizeaza doar sub forma de infuzie. Astfel, infuzia trebuie preparata din o suta de grame de scoarta de stejar, adusa la fierbere intr-un litru de apa. Lichidul se raceste pana la temperatura camerei si se aplica pe zona afectata cu ajutorul unor comprese din tifon. Tratamentul se repeta de trei sau de patru ori pe zi, timp de o saptamana.
  • Lumanarica: aceasta planta contine principii active cu rol analgezic si antiinflamator. Practic, frunzele de lumanarica pot fi uscate si aduse sub forma de pulbere, iar apoi incorporate intr-un unguent ce poate fi utilizat in tratamentul antihemoroidal. De asemenea, daca pacientul prefera folosirea intregii plante, este recomandata introducerea a o suta de grame de planta uscata si pulverizata intr-un litru de apa si aducerea lui la fierbere. Infuzia obtinuta, in prealabil racita pana la temperatura camerei, este considerata a fi ideala pentru efectuarea unor bai de sezut pentru reducerea durerii si inflamatiei din zona canalului rectal.
    Lumanarica
  •  Coada soricelului: este una dintre putinele plante utile in tratamentul antihemoroidal care poate sa fie utilizata atat pentru hemoroizi interni, cat si pentru hemoroizi externi. Culeasa in a doua jumatate a lunii iunie, atunci cand florile sunt inca in prima faza a dezvoltarii lor, coada soricelului poate fi uscata si pulverizata, pentru a fi ulterior incorporata intr-un unguent antihemoroidal foarte eficient. Daca planta este culeasa mai tarziu, ea poate fi folosita sub forma de infuzie, pentru bai de sezut sau cataplasme. Principiile active din coada soricelului sunt antiinflamatoare si cicatrizante.
  • Coada calului: poate fi folosita doar in tratamentul hemoroizilor externi, sub forma de infuzie sau sub forma de unguent. Practic, se culege planta in prima parte a verii, se usuca si se transforma in forma farmaceutica preferata de pacient. Cu ajutorul infuziei, suferindul poate efectua bai de sezut sau isi poate aplica cataplasme, iar cu ajutorul unguentului, pacientul poate sa obtina o ameliorare de durata mai lunga a simptomelor crizei hemoroidale. Trebuie retinut faptul ca, deoarece coada calului este hemostaticul natural de referinta, este esential ca ea sa nu fie folosita intern, pentru ca poate cauza o serie intreaga de probleme, care includ formarea de cheaguri de sange sau accidentele vasculare. 
  • Vita de vie: are proprietati astringente, ceea ce o face un foarte bun antibacterian extern. Ea poate fi aplicata ca atare la locul afectat sau se poate folosi sub forma de infuzie concentrata, decoct sau macerat. Este bine de stiut ca frunzele tinere de vita de vie sunt mai usor de prelucrat decat cele care exista in momentul aparitiei strugurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu