luni, 20 august 2012

Hemoroizii si sexul


Apariția hemoroiziilor poate cauza o întreagă serie de probleme, putând afecta foarte multe sisteme fiziologice din corpul uman, cum ar fi sistemul digestiv, sistemul cardiovascular, sistemul nervos și aparatul sexual. Știind ca boala hemoroidala este o afectiune a sistemului digestiv, cauzata de o fragilitate a peretilor vaselor de sange de la nivelul canalului rectal, este evidenta implicarea sistemului digestiv si a celui cardiovascular. Durerea intensa, constanta si, aparent, imposibil de combatut va afecta starea psihica a pacientului, conducand la iritabilitate, depresie si apatie, demonstrand astfel ca hemoroizii pot afecta si sistemul nervos.
Totusi, cum se explica legatura dintre hemoroizi și sex? Exista doua variante de raspuns: pe de o parte, boala hemoroidala afecteaza indirect viata sexuala a pacientului si, pe de alta parte, o poate afecta in mod direct si personal. Astfel, daca urmarim rationamentul prezentat mai sus, o data cu declansarea bolii hemoroidale, pacientul manifesta o serie de simptome, care pornesc de la o usoara jena la defecatie, trec prin usturimi si mancarimi in zona perianala si ajung la dureri puternice. De obicei, aceste dureri sunt constante in perioadele dintre crizele hemoroidale, pacientul descriindu-le drept ascutite doar in momentul defecatiei. Totusi, in perioada crizei hemoroidale, durerea este nu doar constanta, ci si aproape imposibil de suportat, fiind, de cele mai multe ori, insotita de sangerari abundente si de un prurit raspandit. Toate aceste simptome induc pacientului o stare psihica neplacuta, caracterizata printr-un inceput de sindrom depresiv.

Ce inseamna acest lucru pentru viata sexuala a persoanei in cauza? Este simplu: pacientului ii scade libidoul, iar dorinta de a intretine raporturi sexuale devine aproape nula datorita lipsei de incredere in reactiile propriului corp. De cele mai multe ori, daca boala hemoroidala este tratata in mod corespunzator, simptomele dispar dupa cateva saptamani si libidoul pacientului revine la forma sa initiala. Evident, acesta este procesul prin care hemoroizii afecteaza indirect viata sexuala a unui suferind.
In mod direct, inflamatia venelor anorectale poate afecta sexualitatea unei persoane care practica, in mod constant, sexul anal. Astfel, din primul moment in care pacientul doreste sa incerce acest tip de relatii sexuale si chiar daca venele anorectale nu sunt inflamate in intregime sau pacientul nu prezinta simptome certe care sa indice boala hemoroidala, va observa un lucru: in momentul aplicarii lubrefiantului necesar sexului anal, muschii canalului rectal nu vor mai fi la fel de receptivi la masajul intreprins pentru a-i relaxa suficient incat sa accepte penetrarea. Practic, daca pacientul si partenerul sau sexual stiau ca procesul de pregatire a actului sexual dureaza aproximativ cincisprezece minute, in cazul dezvoltarii hemoroizilor, procedeul poate dura si de trei ori mai mult. De asemenea, canalul rectal este foarte incordat in perioada care precede criza hemoroidala, indicand faptul ca pacientul va simti o durere ascutita in momentul in care inelul anal este penetrat, conducand la o scadere imediata a dorintei sexuale. La fel ca si in cazul afectarii indirecte a vietii sexuale a pacientului, daca hemoroizii sunt tratati imediat dupa aparitie, recuperarea se face in cateva saptamani, iar apetitul sexual revine la normal.
In general, tratamentele preferate pentru boala hemoroidala sunt cele chirurgicale, dar a adauga o rana la nivelul canalului rectal inseamna o durata de recuperare mai mare, pe care unii pacienti nu o doresc, din perspectiva intretinerii unei vieti sexuale normale. Astfel, se recomanda o serie de terapii complementare, din care putem sa mentionam aplicarea de doua sau de trei ori pe zi, timp de cateva saptamani, a unor creme si unguente care contin principii active cu rol analgezic, antiinflamator, antiseptic, antibacterian, cicatrizant si antihemoragic. Totodata, este bine de stiut ca in perioada tratamentului, activitatea sexuala trebuie intrerupta in intregime, pentru a asigura eficacitatea maxima a terapiei. Abia la o saptamana dupa ce pacientul a fost declarat liber de hemoroizi, cel putin pentru moment, este recomandata reluarea vietii sexuale.

Un comentariu: