joi, 24 ianuarie 2013

Plante medicinale pentru hemoroizi

Aproape doua treimi din populatia globului a fost diagnosticata, in ultimele patru decenii, cu hemoroizi. Motivul este simplu: incepand cu mijlocul secolului trecut, s-au modificat foarte mult conditiile de viata. Astfel, alimentatia a inceput sa fie mult mai bogata, dar nu neaparat in principii alimentare favorabile unei dezvoltari armonioase a corpului uman, ci mai ales in principii nocive, care conduc la dependenta oamenilor de anumite mancaruri, la o incidenta crescuta a bolilor cardiovasculare si a bolilor de metabolism. De asemenea, societatea in ansamblu a mutat accentul de pe locurile de munca ce necesita efort fizic pe locurile de munca care au la baza cunostinte pur teoretice, ceea ce se traduce prin aparitia sedentarismului. Daca oamenii consuma mai multe alimente sau alimente de o calitate diferita decat in trecut si nu mai fac un efort fizic constant, sansele ca tranzitul lor digestiv sa se pastreze intre cote normale este relativ scazut. Prin urmare, majoritatea persoanelor sufera sau a suferit la un moment dat in viata de o constipatie minora acuta. Atunci cand problema digestiva minora devine majora, iar constipatia nu mai este acuta, ci cronica, aparitia hemoroizilor este doar o chestiune de timp. Un alt factor important care trebuie luat in considerare atunci cand se vorbeste despre motivele incidentei crescute de hemoroizi este genetica: s-a constatat ca, de cele mai multe ori, membrii unei familii, chiar si la trei generatii distanta, vor prezenta puseuri hemoroidale de acelasi tip.
    Finele secolului trecut a adus dupa sine o intreaga paleta de terapii antihemoroidale, unele dintre ele medicamentoase, altele chirurgicale si altele considerate a fi alternative. In momentul de fata, majoritatea persoanelor diagnosticate cu hemoroizi aleg o terapie alternativa drept mijloc principal de tratament in afara perioadelor de criza hemoroidala deoarece este considerata a avea efecte secundare mult mai putine si mult mai putin serioase. Ce cuprinde terapia alternativa? Raspunsul este simplu: dieta, exercitii fizice si plante antihemoroidale. Daca dieta si exercitiile trebuiesc stabilite de catre fiecare medic in parte pentru fiecare pacient, utilizarea plantelor antihemoroidale este relativ universala. Astfel, cele mai cunoscute si cele mai eficiente plante cu proprietati antihemoroidale sunt:
  • Coada soricelului: cunoscuta pentru specialisti drept Millefoli sp., poate fi considerata un adevarat panaceu al lumii vegetale. In cazul bolii hemoroidale, ea are rol antihemoragic, antipruriginos si usor analgezic. Este una dintre putinele plante care poate fi utilizata atat intern, cat si extern, cu efecte aproximativ asemanatoare. In cazul bolii hemoroidale, se prefera o utilizare interna, sub forma de infuzie, deoarece utilizarea externa presupune o serie de proceduri relativ complicate, dificil de efectuat in cazul unui pacient care doreste sa nu le procure dintr-o farmacie. Astfel, infuzia obtinuta din trei sute de grame de flori de coada soricelului, uscate in prealabil, peste care s-au adaugat aproximativ sapte sute de mililitri de apa fierbinte, nu clocotita, si care s-au lasat in contact timp de treizeci de minute, este administrata calda, de trei ori pe zi, timp de o saptamana.
  • Urzica comuna: in acest caz, planta in sine nu poate fi folosita decat sub forma de infuzie deoarece epiderma sa contine o serie de compusi foarte iritanti pentru pielea umana. Infuzia de frunze de urzica comuna este indicat sa fie preparata proaspat de fiecare data cand este consumata, adica de trei sau de patru ori pe zi. Are efecte antihemoragice si antiinflamatoare. Frunzele de urzica trebuie sa fie culese din locuri special amenajate, apoi uscate la aer si abia apoi folosite pentru a obtine infuza mentionata mai sus. Daca urzica este culeasa din zone nepermise este posibil ca ea sa fie acoperita de substante chimice, substante care penetreaza prin epiderma plantei si patrund in interiorul sau, putand fi otravitoare pentru pacient.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu