Finele secolului trecut a adus dupa sine o intreaga paleta de terapii antihemoroidale, unele dintre ele medicamentoase, altele chirurgicale si altele considerate a fi alternative. In momentul de fata, majoritatea persoanelor diagnosticate cu hemoroizi aleg o terapie alternativa drept mijloc principal de tratament in afara perioadelor de criza hemoroidala deoarece este considerata a avea efecte secundare mult mai putine si mult mai putin serioase. Ce cuprinde terapia alternativa? Raspunsul este simplu: dieta, exercitii fizice si plante antihemoroidale. Daca dieta si exercitiile trebuiesc stabilite de catre fiecare medic in parte pentru fiecare pacient, utilizarea plantelor antihemoroidale este relativ universala. Astfel, cele mai cunoscute si cele mai eficiente plante cu proprietati antihemoroidale sunt:
- Coada soricelului: cunoscuta pentru specialisti drept Millefoli sp., poate fi considerata un adevarat panaceu al lumii vegetale. In cazul bolii hemoroidale, ea are rol antihemoragic, antipruriginos si usor analgezic. Este una dintre putinele plante care poate fi utilizata atat intern, cat si extern, cu efecte aproximativ asemanatoare. In cazul bolii hemoroidale, se prefera o utilizare interna, sub forma de infuzie, deoarece utilizarea externa presupune o serie de proceduri relativ complicate, dificil de efectuat in cazul unui pacient care doreste sa nu le procure dintr-o farmacie. Astfel, infuzia obtinuta din trei sute de grame de flori de coada soricelului, uscate in prealabil, peste care s-au adaugat aproximativ sapte sute de mililitri de apa fierbinte, nu clocotita, si care s-au lasat in contact timp de treizeci de minute, este administrata calda, de trei ori pe zi, timp de o saptamana.
- Urzica comuna: in acest caz, planta in sine nu poate fi folosita decat sub forma de infuzie deoarece epiderma sa contine o serie de compusi foarte iritanti pentru pielea umana. Infuzia de frunze de urzica comuna este indicat sa fie preparata proaspat de fiecare data cand este consumata, adica de trei sau de patru ori pe zi. Are efecte antihemoragice si antiinflamatoare. Frunzele de urzica trebuie sa fie culese din locuri special amenajate, apoi uscate la aer si abia apoi folosite pentru a obtine infuza mentionata mai sus. Daca urzica este culeasa din zone nepermise este posibil ca ea sa fie acoperita de substante chimice, substante care penetreaza prin epiderma plantei si patrund in interiorul sau, putand fi otravitoare pentru pacient.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu