luni, 23 iulie 2012

Ce sunt hemoroizii?


Răspunsul la întrebarea “ce sunt hemoroizii?” este înșelător de simplu. Astfel, definiția de dicționar medical este următoarea: hemorozii sunt inflamații ale venelor anorectale. Boala hemoroidală este considerată una dintre cele mai comune boli ale secolului nostru, deoarece este un răspuns al organismului la toxicitatea mediului înconjurător, la alimentația nepotrivită și la stilul de viață sedentar. În general, o anumită boală va afecta o anumită categorie de persoane, cu o anumită localizare geografică, cu un anumit nivel de trai sau de un anumit sex și vârsta. În cazul hemoroizilor, acest lucru nu este valabil: aceste inflamatii ale venelor anorectale afecteaza toate tipurile de pacienți, de la cei aflați în pragul adolescenței, până la cei trecuți de 70 de ani, de la cei cu o stare de sănătate foarte bună până la cei pentru care hemoroizii reprezintă doar o afecțiune în plus față de toate celelalte de care suferă.
            În primul rând, trebuie menționat mecanismul după care funcționează boala hemoroidală. Astfel, la nivelul rectului se află o serie de mușchi circulari, cu o foarte mare forță de contracție. Practic, aceștia formează canalul rectal. Pentru a-și menține tonusul muscular atât de ridicat, acești muschi au nevoie de sânge oxigenat. Acest sânge vine direct din vasele majore de sânge și este distribuit la nivelul muschilor rectali de către o multitudine de vene anorectale. Principala caracteristică a acestor vene anorectale este capacitatea lor de a rezista la presiuni foarte mari, formate în momentul utilizării mușchilor rectali. Totuși, pereții venelor anorectale nu difera structural de pereții oricaror alte vase de sânge din corp, fapt ce produce baza apariției hemoroizilor. În principiu, pereții oricărui tip de vase de sânge sunt făcuți dintr-un material biologic ultradeformabil, care le permite să își modifice mărimea și forma în orice moment, între anumite limite. Din păcate, după o anumită perioadă de timp în care mușchii canalului rectal au for utilizati în exces sau au fost lezați în mod constant, presiunea exercitată la nivelul pereților venelor anorectale devine prea mare pentru a putea fi compensată de capacitatea elastică a acestora și ei se subțiază sau, în anumite cazuri grave, se fisurează.
            Pentru multe persoane, boala hemoroidală poate părea o problema minoră de sănătate, dar adevărul este cu totul altul și doar un bolnav care a trecut printr-o criza hemoroidală poate spune cu certitudine cât de intensă este suferința fizică, dar și cea psihică. Dacă vorbim de suferința fizică, pacienții descriu durerea din criza hemoroidală drept una mai intensă decât cea din litiaza biliară sau din litiaza renală, un fapt deloc ușor de ignorat. Din păcate, medicația analgezică clasică nu funcționează în cazul crizelor hemoroidale, deoarece ingerarea unor medicamente pe cale orală nu le va permite acestora să ajungă la receptorii durerii de la nivelul rectului. De obicei, singurele analgezice care ajută în vreun fel la diminuarea senzației dureroase sunt cele locale, dar aplicarea lor în plină criză hemoroidală este practic imposibilă. Astfel, pacienții sunt obligați fie să aplice crema analgezică în mod constant, fie să parcurgă întreaga criză fără ajutor medicamentos.
            Un alt aspect ce ar trebui sa fie discutat cu pacientul în momentul diagnosticării bolii hemoroidale este referitor la tipurile de hemoroizi. În general și clasificându-le doar dupa poziționare, există două mari categorii: hemoroizi interni si hemoroizi externi. Hemoroizii interni sunt dezvoltați, evident, în interiorul canalului rectal și sunt cea mai comună formă de manifestare a bolii hemoroidale, dar și cea mai gravă, din păcate. Hemorozii externi, deși mult mai dureroși într-o primă etapă a dezvoltării lor, sunt mult mai ușor de tratat și nu prezintă pericol de agravare. Practic, dacă distrugerea hemorozilor interni necesită intervenții chirurgicale sau tratamente nechirurgicale invazive, eliminarea hemoroizilor externi se face, de cele mai multe ori, doar prin intermediul unor tratamente pe baza de anumite creme cicatrizante și analgezice.
 Iată și o poză sugestivă a hemoroizilor preluată de aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu