De cele mai multe ori, se
prefera tratarea bolii hemoroidale prin metode de terapie nechirurgicale,
pentru a evita traumatizarea pacientului. De asemenea, este cunoscut faptul ca,
o data cu prima interventie chirurgicala, sansele de reaparitie a inflamatiilor
venelor anorectale sunt foarte mari, deoarece peretele vaselor de sange a fost
refacut artificial, ceea ce il face predispus la noi fisuri, situate imediat
langa zona problematica anterioara. Se recurge la astfel de metode de tratament
doar in cazuri extreme, atunci cand pacientii sufera de hemoroizi de ani
intregi, fara ca vreuna din celelalte variante de terapie sa ofere o rezolvare
pe termen mediu si lung. Ultimii douazeci de ani au adus o dezvoltare
surprinzatoare a tehnicilor chirurgicale utilizate in tratamentul
antihemoroidal, numarul lor ajungand, in momentul de fata, la mai mult de
patruzeci de metode diferite. Totusi, este bine de stiut ca majoritatea sunt
doar variante ale celor trei variante principale, care raman, si pana la ora
actuala, cele mai folosite si cele mai eficiente.
Prin urmare, primele trei
operatii antihemoroidale sunt:
- Scleroterapia: este cea mai noua dintre interventiile chirurgicale de baza in tratamentul hemoroizilor interni si consta in formarea unui tesut cicatrizat de dimensiuni mari, foarte gros si lipsit de sensibilitate, cu o textura asemanatoare cu cea a cauciucului. De obicei, rana cauzata de fisurarea hemoroizilor interni este inchisa cu ajutorul unui laser cauterizant si este, de fapt, o linie foarte subtire, de culoare alba. Tesutul gros mentionat mai sus este adaugat ulterior, fiind de natura artificiala si avand rol protector asupra zonei sensibile, impiedicand formarea unei noi inflamatii. Scleroterapia nu necesita internarea pacientului, ci doar o usoara anestezie locala, fiind o procedura chirurgicala care dureaza aproximativ patruzeci de minute. Pacientul trebuie sa respecte anumite reguli dupa finalizarea interventiei in sine, cum ar fi sa nu manance alimente solide timp de o zi si sa isi aplice o serie de creme antihemoragice si cicatrizante timp de aproximativ doua saptamani. Scleroterapia este utilizata pentru pacientii care sufera de hemoroizi in faza incipienta, poate fi folosita pentru cei care prezinta o boala hemoroidala de intensitate medie si este complet interzisa celor care au trecut prin mai mult de zece crize hemoroidale intr-un singur an.
- Ligatura cu benzi elastice: este o procedura inspirata de lumea naturala. Astfel, chirurgul introduce in interiorul canalului rectal un tub de marime medie, care contine trei instrumente: o camera video, o banda elastica si o penseta de dimensiuni foarte mici, dar extrem de precisa. Medicul prinde vena inflamata cu ajutorul pensetei, o strange pana cand nu mai comunica cu restul sistemului vascular si o leaga, exact in acel loc, cu banda elastica mentionata mai sus. Scopul acestei proceduri chirurgicale este de a permite venei inflamate o perioada de repaus, in care nu mai primeste stimuli proinflamatori din restul corpului. Daca ligatura cu benzi elastice este permanenta, vena anorectala se va atrofia de-a lungul timpului si nu va mai fi functionala niciodata. Metoda este folosita pentru hemoroizii de dimensiuni mari, interni sau externi, care sunt in proces de a se transforma in hemoroizi sangeranzi.
- Crioterapia: reprezinta, practic, inghetarea venelor anorectale inflamate si extragerea lor de la locul afectat. Se practica rar, datorita efectelor sale nocive asupra tesuturilor inconjuratoare, efecte care se pot propaga rapid in intreg canalul rectal. Din pacate, este foarte greu de controlat cu exactitate care este locul in care jetul de fluid de temperatura joasa va atinge mucoasa rectala, ceea ce conduce la moartea unor celule sanatoase. Se foloseste aceasta tehnica doar atunci cand pacientul nu a raspuns corespunzator la nici o alta metoda de tratament, inclusiv la cele chirurgicale, si doar dupa ce i se explica acestuia, in amanunt, care sunt pericolele expunerii unui tesut viu la temperaturile la care are loc crioterapia.